In de off-line wereld moet een verkoper goede troeven in handen hebben
om een klant ervan te overtuigen bij hem te kopen in plaats van bij een
concurrent. De klant moet er “voordeel” bij hebben. Net zo in de on-line
wereld. Wezenlijk moeten we klanten op dezelfde manier aanpakken als
bij een klassieke winkel. In de tabel hieronder vergelijken we een
aantal elementen die een klant zowel in de offline als online wereld
kunnen aanzetten tot kopen of weglopen.
Gewone winkel (offline wereld) | Website (online wereld) | |
Bereikbaarheid | Makkelijk bereikbaar met auto, fiets, in winkelcentrum | Gemakkelijk bereikbaar door intuïtieve domeinnaam, aanwezigheid in de zoekmachines, linken vanaf andere sites, … |
Technisch functioneren | Kassa moet werken verlichting moet kunnen branden, roltrappen moeten werken deur moet open kunnen (als 1 van die elementen niet in orde is wordt het de klant een stuk moeilijker gemaakt om te winkelen) | Site moet technisch volledig in orde zijn, in de virtuele wereld haakt de klant snel af bij het kleinste technische probleem. (vermijd client side scripting of plugins – zoals javascript of java) en eigenlijk ook grafische plug-ins zoals flash. Deze zijn te afhankelijk van het perfect functioneren van de PC van de klant en dus buiten controle van de site-owner. |
Aantrekkelijke etalage | Een
klant is sneller geneigd om een winkel binnen te stappen als de etalage
aantrekkelijk ingericht is. In je etalage toont men wat de klant wil
zien, en wat de verkoper wil verkopen. De etalage geeft de klant een
goed idee van wat hij binnen mag verwachten. Als de etalage niet aantrekkelijk is, is de klant binnen enkele seconden weg. En staat hij al aan het raam van de winkel ernaast | De on-line etalage is de homepagina van de site. Zorg er voor dat de klant terechtkomt op een duidelijke homepagina die de klant uitnodigt om de site binnen te komen |
Opstelling producten | In een grootwarenhuis staan de producten die uit zichzelf goed verkopen achteraan in de winkel. (De klant koopt ze toch) De zaken die de handelaar als waardevolle “extra” wil verkopen (promoties, zaken buiten het normale assortiment) zet hij vooraan, op de beste plaats in de winkel. Extra’s (zoals snoep, sigaretten, …) staan meestal bij de kassa. | Kondig
promoties aan op de homepagina, (vooraan in de winkel). Voor het
dagdagelijkse, bekende aanbod zijn klanten bereid een pagina verder te
kijken. Extra’s, opties (vb. ook nieuwsbrieven) nog eens aanbieden vlak voor het afsluiten van het verkoopsproces. |
Maak het je klanten zo gemakkelijk mogelijk. | Een kruidenier zet geen portier aan de deur die van alle potentiële klanten naam en adres vraagt. Iedereen begrijpt dat dit de klanten zou afschrikken. | Op
vele websites moet men zich inschrijven (persoonlijke gegevens
meedelen) vóórdat men de site binnenkomt. Een beter middel om klanten
weg te jagen bestaat er niet. Als de klant op het einde van z’n winkelbeurt komt, Als de site reeds wat vertrouwen gewekt heeft, is hij zeker bereid om zich bekend te maken. (zolang de klant er maar iets voor terugkrijgt). |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Uw reactie is welkom.